Hellend Dak

Kies je voor een hellend dak (of zadeldak) in plaats van een plat dak? Dan behoor je tot het grotere gedeelte van de doorsnee Belg die bewust hiervoor kiest. Dit bleek uit een onderzoek van Livios. Een goede opbouw van je hellend dak is hierin cruciaal. Een kwalitatief hellend dak is een investering, maar ze zorgt er wel voor dat je woning voor een hele lange tijd in een perfecte en optimale staat blijft.

De meest voorkomende dakstructuren of overspanningsmethodes zijn het gordingendak, spantendak (of sporendak) en een sardingendak. De helling van je dak speelt de dag van vandaag minder een rol, gezien er met de huidige dakpannen en leien ook met een minimale dakhelling een waterdicht hellend dak kan gemaakt worden.

Gordingendak

Hierbij zal de dakbelasting via de gordingen overgedragen op de zijmuren en/of spanten. Een dak met gordingen bestaat uit zware houten balken, zijn horizontaal geplaatst en worden van muur tot muur geplaatst. De kepers die van de goot naar de nok lopen, brengen de lasten dan over naar de gordingen. De kepers ondersteunen het onderdak en de gordingen (of dwarsbalken) dragen op zich dan de kepers en worden aan de zijkanten ingemetseld in de muren. De juiste afstand tussen de gordingen is afhankelijk van de hellingsgraad die van toepassing is én de gebruikte houtsoort. Je kan dit best door een ervaringsdeskundige of architect laten bepalen. Gordingen en kepers vormen dan verder de basis van het dak, van waarop kan verder gewerkt worden naar dakbedekking toe.

Spantendak

Bij een spanten- of sporendak, bestaat de structuur uit (geprefabriceerde) dakspanten, die op hun smalle kant geplaatst worden. Deze houten balken lopen verticaal vanaf de dakrand tot tegen de nok en zijn aan de voet en nok verstevigd met driehoekverbindingen. Ze worden op een regelmatige afstand van ong. 40 cm van elkaar geplaatst. Aan de buitenzijde wordt het onderdak bevestigd en de ruimte tussen de spanten kan volledig op gevuld worden met isolatiemateriaal.

Dakbedekking

Een goede dakbedekking zorgt hoofdzakelijk voor de waterdichtheid tijdens elke vorm van weersomstandigheden. Voor een hellend dak zijn er verschillende vormen van dakbedekkingen beschikbaar. Qua keuze is er een groot aanbod in diverse soorten, waarbij ze allemaal garant staan voor een perfecte waterdichtheid, op voorwaarde dat ze op een correcte en professionele manier geplaatst worden.

  • Keramische of beton pannen
  • Natuurleien of leien uit vezelcement
  • Golfplaten/Steeldeck
  • Bitumineuze shingles

De keuze hangt grotendeels af van de opbouw of structuur van je huis, maar uiteraard is het ook bepalend voor de uitstraling en look van je woning. Afhankelijk van je keuze moet je ook rekening houden met bijkomende zaken zoals de plaatsing- en onderhoudskosten en vooral de levensduur.

Plat dak
Plat dak
Plat dak