Plat Dak

Bij nieuwbouwwoningen zie je steeds vaker platte daken. Ook bij de renovatie van huizen is de keuze van een plat dak logisch om delen van het gebouw te verbinden. Dankzij de nieuwste technologieën zijn de dakmembranen die gebruikt worden vandaag van zo’n goede kwaliteit dat ze kunnen evenaren aan de hellende daken.

Er zijn twee mogelijkheden om een plat dak te laten aanleggen. Dat kan met EPDM of met bitumen, in de volksmond gekend als roofing.

Plat dak met ROOFING

Wat is dat nu eigenlijk, een plat dak met roofing?

Roofing is dakbedekking op basis van de grondstof bitumen. Die bitumen hebben een bewezen levensduur van meer dan veertig jaar, waarmee je meteen voor een lange tijd veilig zit. Als de waterdichting aan vervanging toe is, kan die eenvoudigweg overlaagd worden. Je kan ook meteen al kiezen voor roofing met meerdere lagen.

Kan je een groendak aanleggen op roofing?

Roofing vormt de perfecte ondergrond voor een intensief groendak:

  • Bitumen hebben een hoge mechanische weerstand. Je kan dus gewoon op je groendak wandelen.
  • Om je dak te beschermen tegen wortelgroei kan je kiezen voor de wortelwerende roofing ‘Garden’.

TIP! Compartimenteer de dakbedekking als je een groendak aanlegt. Zo hoeft je niet het volledige dak af te graven wanneer je de waterdichting moet herstellen. Met roofing is compartimenteren heel eenvoudig.

Kan je een blauw dak aanleggen op roofing?

Ook voor waterdaken die regenwater tijdelijk kunnen bergen (retentiedaken) is roofing een goede keuze. Om te voorkomen dat het opgeslagen regenwater bruin en dus onbruikbaar wordt, combineer je de bitumineuze toplaag met leischilfers of granulaatkorrels.

Is het waar dat roofing enkel kan gelegd worden bij goed weer?

In tegenstelling tot andere dakdichtingsmaterialen, kan bitumen wel aangelegd worden in de wintermaanden, zelfs bij vriestemperaturen.

En die zwarte kleur?

Roofing kan gelegd worden met een witte toplaag. Extra voordeel hier is dat het gebouw een stuk koeler blijft tijdens de warme zomermaanden.

Plat dak met EPDM

Wat is dat nu eigenlijk, een plat dak met EPDM?

EPDM is een dakrubber dat op het plat dak gelijmd wordt. Volgens de fabrikant van EPDM heeft het een levensduur van wel vijftig jaar. Het rubber biedt een goede bescherming tegen neerslag en temperatuurschommelingen. Gelijk welk weer het wordt, je moet je geen zorgen maken.

Blauw dak of groendak op EPDM?

Ook bij EPDM zijn beiden mogelijk. Op je plat dak kan je een groendak aanleggen, gewoon een terras voorzien of zelfs een daktuintje onderhouden. Voor een groendak voorzien we EPDM die wortelwerend of gewapend is. EPDM geeft zuiver regenwater af zodat je het water dat het opvangt, kunt gebruiken in het huishouden.

EPDM en het weer

EPDM kan koud geplaatst worden. Extra voordeel: je kan erop stappen bij alle weersomstandigheden. Je zal dus niet uitglijden bij nat weer.

EPDM en het milieu

EPDM is helemaal recycleerbaar en daarmee dus ook heel milieuvriendelijk.

Plat dak
Plat dak
Plat dak